A Kávé Története

A kávé eredete a fekete földrészhez és az etióp felvidéki törzsekhez kapcsolódik. A kávét az ókortól kezdve különféle archaikus módokon fogyasztják, amelyek az idők folyamán a modern technológiákkal fejlődtek. Etiópiában az édes és tápláló vörös gyümölcshúst összegyűjtötték az erdőkben, majd kimagozták, ledarálták, és mozsárban porrá őrölték, hogy vajjal és mézzel keverjék, majd golyókat formáltak, melyeket vízben, sóval és fűszerekkel felforraltak. A 12. és 13. század folyamán a kávéültetvények a muszlim nép bölcsességének köszönhetően fejlődtek ki a mai Jemenben. A pörkölés felfedezése elősegítette e növény fejlődését és az úgynevezett „fekete elixír” születését. A szúfi testvériségek ezt a különleges energiaitalt rítusaik kezdete előtt itták, hogy ébren maradjanak az éjszakai táncok során. A kávé tápanyagainak és bódító hatásainak felfedezése e gyümölcs elterjedéséhez vezetett. 1555 körül Konstantinápolyban megnyílt az első „Kahwe Khaneh”, vagyis keleti divat szerint berendezett helyiség, ahol kávét szolgáltak fel. Megszülettek az első „kávéházak”, valódi találkozási helyek és kulturális központok, amelyeket „bölcsesség iskoláinak” is neveztek. Az Oszmán Birodalom kereskedelmi fölénye a kávé ismeretéhez vezetett Európában és Olaszországban. A 17. században sok kávé fordult meg Velence, London, Marseille, Hamburg és Amszterdam kikötőiben. Az Öreg Kontinens étkezési szokásait megváltoztatta az Ázsiából érkező új fűszerek és ízek érkezése. A tizennyolcadik században a tea,a kakaó és a kávé meghódította Európát, és a főnemesség kulturális életének részévé vált. A felvilágosodás korában az eszmecserékre az úgynevezett „irodalmi kávézókban” került sor, amelyek a kor kulturális központjai voltak. A 19. században megszülettek az első gőzgépek, a huszadik században pedig az első szűrt kávé és a moka jött létre, amelyek az olasz eszpresszó minőségének javítását szolgálják.

A Növény

A kávécserje egy örökzöld növény, amely a Rubiaceae családba és a Coffea nemzetségbe tartozik. Enyhe éghajlatot igényel, 15-30 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Az ültetvények trópusi erdőkben növekednek, ahol ásványi sókban gazdag talajokból táplálékot nyerhetnek. A cserje hasonlít a jázminra, és elérheti az 5-8 méteres magasságot. Az eredetileg zöld gyümölcs két szemet tartalmaz, amelyeket érésük után úgy szárítanak meg, hogy először eltávolítják a gyümölcshúst. A kávé két fő típusa az Arabica és a Robusta. Az Arabica magas és esős területeken nő, 900 és 2000 méter között, 20 °C hőmérsékleten. A növény édes íze, aromája és alacsony koffeintartalma (0,9% és 2,0% között) miatt értékes. A szem közepén egy hosszúkás ‘S’ alakú mélyedés található. A Robusta alacsonyabb tszf. magasságon, 200 és 600 méter között, kevésbé kedvező éghajlati viszonyokkal rendelkező területeken nő. A cserje ellenállóbb, és a növekedés azonnali. Íze kesernyés-fás, és magas a koffeintartalma (1,8% és 4% között). A két kávé kombinációja ízegyensúlyhoz vezet.

Nap, természet, kávé.

Logotype Caffè Pertè
Feldolgozási Szakaszok

Termesztés: a növények 3-4 év után válnak termőre, és sok vízre van szükségük a virágzáshoz. Az ültetvények egyenetlen fejlődése problémákhoz vezethet a betakarítási időszakban.

Betakarítás: kétféle szüret létezik: válogatott szedés, és aratás. Az első a csak érett gyümölcsök kézi betakarításából áll, ily módon a növény érési ciklusa befejeződik, de ez a szüret meghosszabbodását és magasabb költségeket jelent. A második a gyümölcsök kézi vagy mechanikus szedéséből áll, ahol a szüret kevésbé időigényes, de a leszedett gyümölcsök között lesz értelen is, amellyel csökken a végtermék minősége.

Tisztítás: a magokat kétféleképpen tisztítják meg a külső gyümölcshústól: „száraz” vagy „nedves” eljárással. Az első abból áll, hogy a gyümölcsöt három hétig szárítják a napon. A másodikat szedés után kell elvégezni: a gyümölcsöket berakják egy nagy dobba, hogy eltávolítsák a pépet, majd szitálják és lemossák, hogy eltávolítsák az apróbb maradványokat. A mosás végén a bab több mint 50% nedvességet tartalmaz, amelyet szárítással csökkentenek. Ez a fajta eljárás javítja a szemek minőségét. A gyümölcs kiszáradása után következik a dekortikáció, amely a finom héj eltávolítását jelenti, a. Ezt követően a termék készen áll, hogy juta zsákokba csomagolják.

Pörkölés: a pörkölés olyan folyamat, amelynek során a nyers kávét hőkezelésnek vetik alá. A magas hőmérséklet fizikai változásokhoz vezet, amely során a kávé elnyeri egyedi aromáját.

Értékes kávék,
válogatott minőség.

A gyártótól közvetlenül a fogyasztónak.


Megvásárolható
Caffè Pertè Kávé Krém Csésze - Caffè Pertè